Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Najlepsze teksty fachmanów z Elektrody
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-27, 13:14   

Chyba, że S to "słowo" ;)
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
ciasteczkowypotwor 
Krakers



Nagłośnienie: Nie gram głośno...
Pomógł: 316 razy
Wiek: 18
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 5718
Skąd: wziąść kasę na wódkę?
Wysłany: 2013-12-27, 13:50   

przemak, wolek14, tak się przyjęło od dawien dawna, że piszemy S/s czyli sampli na sekundę. Przyjął się anglojęzyczny zapis. Bo jest wygodniejszy, praktycznie wszędzie spotkasz ten zapis.
W starych książkach do informatyki i przetwarzania sygnałów, wydawanych w Polsce mamy kilka sposobów zapisu i naprawę jest to uciążliwe, tym bardziej, jeśli autorzy korzystają w jednym opracowaniu z nomenklatury europejskiej i amerykańskiej.

Zapis per second jako ps, może być mylny jako sampli na piko sekundę.

Natomiast np. nieprawidłowym jest pisać u nas "ohm" zamiast "om". Czy Watt, zamiast Wat.
_________________
Jestem bardzo kiepskim akustykiem, wiec mi nie wierzcie...

Serwisówki: http://bee.mif.pg.gda.pl/ciasteczkowypotwor/
http://chomikuj.pl/ciasteczkowypotwornie

∞πωΦεΩβλ°±Δφ
 
 
wolek14 
A do czego to pokrętło???



Pomógł: 14 razy
Wiek: 25
Dołączył: 15 Sty 2008
Posty: 515
Skąd: ok. Żywca
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2013-12-27, 14:27   

Cytat:
Zapis per second jako ps, może być mylny jako sampli na piko sekundę.

Wtedy musiało by być s/ps.
Zgadzam się jak najbardziej, że normalizacja zapisów jest konieczna, bo wtedy ciężko o pomyłkę. Jeśli natomiast bierzesz na stół człowieka, który nie studiował informatyki/elektroniki, i nie ma do czynienia z mnogością podobnych jednostek, to chyba nie warto się z niego śmiać (!) szczególnie, że nie zrobił praktycznie żadnego błędu w zapisie, a jedynie użył formy potocznej (ułamek zastąpił słowem "per" co jest dość powszechne, szczególnie gdy opisujesz ilość, a nie wartość, np. bpm, kbps).
_________________
Jedyne "Zawsze" jakie występuje w realizacji dźwięku, to to, że zawsze wszystkiemu winne jest nagłośnienie...
 
 
przemak 
Noszę już kejsy



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 05 Lut 2013
Posty: 123
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-12-27, 23:37   

Ja jednak częstotliwość próbkowania wyrażałbym w starych dobrych Hz ;)
_________________
http://nagrywamy.com/
 
 
PANICZKAMIL 
Stagehand - to brzmi dumnie



Zaproszone osoby: 3
Nagłośnienie: SKUP&SPRZEDAŻ NAGŁOŚN
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 02 Maj 2006
Posty: 775
Skąd: Iława
Ostrzeżeń:
 17/10/11
Wysłany: 2014-01-08, 20:24   

http://www.elektroda.pl/r...154027#13154027
_________________
Mój nick to relikt przeszłości ---> swego czasu nie chciałem na Woodstocku pić tanich win po 4zł tylko te droższe po 6 i stwierdzili, że jestem PANICZKAMIL - tak w ramach wyjaśnienia ;)

Coś tam mogę pomóc nagłośnić - IŁAWA i okolice 606 79 26 56
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 37
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2292
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2014-01-09, 12:52   

Polecam zwłaszcza 3 ostatnie posty :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2721391.html
_________________

 
 
musicserwis 
Monitorowiec



Nagłośnienie: głośne
Oświetlenie: ładne
Pomógł: 35 razy
Wiek: 40
Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 1055
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-09, 13:32   

Grubo, muszę spróbować CD-ki pod mikrofon podłączyć, może wystarczy mi słabszy wzmacniacz :)
 
 
granat 
Realizator FOH



Pomógł: 72 razy
Wiek: 29
Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 1576
Skąd: Jaworzno
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-02-18, 01:02   

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2757038.html
"[Kupię] Kupie nadstawki basowe." :D
 
 
Luke15 
Monitorowiec



Nagłośnienie: Dr_Aus
Oświetlenie: 4,5kW
Pomógł: 21 razy
Wiek: 26
Dołączył: 29 Sie 2009
Posty: 1013
Skąd: Krosno / Trześniów
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2014-02-18, 23:52   

Nadstawki grające od 35Hz to nadstawki basowe! :D :D
_________________
Jak to się nie da?! Zaraz zrobimy! :)
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 22
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2014-03-12, 17:37   

Co prawda nie z tamtad, ale też dobre...
Ostatnio usłyszałem tekst, że niby kolumny aktywne, są dużo bardziej podatne na sprzężenia... :mrgreen:
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
lollex 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: Granat audio
Oświetlenie: parę ledów
Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 142
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2014-03-12, 19:27   

granat napisał/a:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2757038.html
"[Kupię] Kupie nadstawki basowe." :D

"sprawdz priv" jednak takie są, hi hi he he :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez lollex 2014-03-12, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
andrzej887 
Realizator FOH


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 1981
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-03-12, 19:51   

Są takie . :wink: Jak przyjdzie Damiano to wrzuci fotkę bo nie moge znalezc .
_________________
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
Król Julian
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 37
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2292
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2014-03-12, 20:14   

Wczoraj PANICZKAMIL wstawił w "aukcjach" takowe na ten przykład :)

18" + 2x coś tam może piezzo
_________________

 
 
andrzej887 
Realizator FOH


Pomógł: 44 razy
Dołączył: 17 Sty 2009
Posty: 1981
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2014-03-12, 21:12   

Mnie chodziło o te do góry nogami na sztycy :)
_________________
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu."
Król Julian
 
 
DjDamiano 
ESTRADOWIEC



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: skuteczne
Oświetlenie: Różne ledy i inne
Pomógł: 111 razy
Wiek: 37
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 2292
Skąd: Ustroń
Wysłany: 2014-03-12, 21:21   

andrzej887 napisał/a:
Mnie chodziło o te do góry nogami na sztycy :)


A teeee :) Jak wrócę z targów to poszukam, ale to chyba na trytce było gdzieś tam niżej.
_________________

 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 22
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2014-03-30, 11:32   

Też nie z elektrody, ale porada w sam raz na tym poziomie. (przeczytane na jakiejś giełdzie djskiej)

Koleś pytał o różnice miedzy ledparami.

Cytat:
Różnica jest w ilości diód 56 diód lub 64 diody. Teoretycznie 64 powinny dawać więcej światła, ale to też zależy jakie diody tam siedzą, bo mocniejsze 56 może przebić słabsze 64. Do tego jeszcze dochodzi żywotność diód. Temat rzeka


56 diod 10mm? :mrgreen: szału by nie narobiło :mrgreen:
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
lollex 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: Granat audio
Oświetlenie: parę ledów
Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 22 Wrz 2010
Posty: 142
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2014-04-27, 21:53   

http://www.elektroda.pl/r...548853#13548853

"To, że fajnie tnie pasma oznacza iż ustawione przez użytkownika pasma są czyste nie ma w nich szumów własnych nie ma dziur w częstotliwościach no pod warunkiem że podłączymy ten crossover pod dobre końcówki i dobre paczki :P "

"Szumy własne mają bardzo dużo bo gdy komuś zależy na jakiejś tam jakości dźwięku to zwraca na to uwagę. Każde urządzenie począwszy od mikrofonu przez mikser, interface crossover itd. ma szumy własne nawet jeżeli nie są zapisane w specyfikacji technicznej. Jeżeli crossover ma szumy własne dość spore to praktycznie zanieczyszcza nam pasmo. Dziury: np te starsze modele behringera na sub'a wysyłały częstotliwości od 20 Hz do chyba 250 Hz a na satelity od 400 Hz do 20 kHz więc masz dziurę od 251-399 Hz. Co ma do tego końcówka i paczki? no dużo bo co z tego że na crosie ustawisz sobie wysyłkę częstotliwości na satelity np 300-20 000Hz jak paczki będą przenosiły częstotliwości do 18 kHz? I proponuję zakończyć już nasze wymądrzanie się bo technoLogic pewnie średnio to interesuje. "
 
 
dj arq 
Stagehand - to brzmi dumnie


Nagłośnienie: 10000
Pomógł: 65 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 737
Skąd: Gorzów Śląski
Wysłany: 2014-04-28, 00:17   

Czyste pasmo, czyste majty, czysta zwykła 40%...
 
 
zwyzka 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 19 Sty 2018
Posty: 1
Skąd: Łódź
Wysłany: 2018-01-19, 13:18   

Przychodzi pijany małżonek do domu. Zdenerwowana żona pyta:
- Będziesz jeszcze pił?
Mąż siedzi cicho, więc żona powtarza:
- Będziesz jeszcze pił?
Mąż dalej nic.
- Odpowiedziałbyś w końcu, czy będziesz jeszcze pił?
Na co mąż:
- No dobra, kurde, polej!
_________________
prace wysokościowe lodz
 
 
laduska 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 21 Sty 2018
Posty: 1
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2018-01-21, 19:14   

extra wam to wyszlo !!!!
_________________
Retio
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl