Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Kontroler i mp3, czy konsola i CD?
arek2426 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 15
Skąd: Ręczno
Wysłany: 2015-11-25, 12:19   Kontroler i mp3, czy konsola i CD?

Panowie mam prośbę posiadam kolekcję koło 200 płyt, ale do tej pory używałem do grania kontrolera, trochę mp3 kupowałem trochę kopiowalem na kompa z tych płyt, od pewnego czasu zastanawiam się czy nie zainwestować w jakąś konsole, odtwarzacze, na bieżąco uzupelnic kolekcje i przerzucić się na płyty, ponieważ różnie z tymi kupionymi utworami jest, jak to wyglada z waszego pkt widzenia? Ciężko znaleźć serwis bogato wyposażony w utwory mp3 np z gatunku disco polo a w moich stronach jest na to branie. Może znacie serwisy gdzie można się zaopatrywać w mp3?
 
 
dj arq 
Stagehand - to brzmi dumnie


Nagłośnienie: 10000
Pomógł: 65 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 737
Skąd: Gorzów Śląski
Wysłany: 2015-11-25, 12:54   

Moim zdaniem nie ma to jak konsola z USB. Gram dużo wesel i nie wyobrażam sobie lapa jako główne źródło dźwięku - jak się windoza wysypie jak młodzi wejdą to masz PROBLEM.
W discopolo zaopatruję się legalnie na digitaldj, a to czego nie ma (a nie ma duuużo) to ciągnę "gdzie indziej" ;)
 
 
Showmar 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 9
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-25, 13:22   

Ja osobiście podchodziłem do tematu grania z mp3/laptopa kilkukrotnie i póki co pozostałem przy CD.

W naszym pięknym kraju za granie z utworów w wersji cyfrowej trzeba zapłacić licencję http://dj.zpav.pl/main/dj_licences - kiedyś to było 2k za rok, teraz nie wiem dokładnie.

Do tego większość serwisów sprzedaje utwory na użytek osobisty bez prawa do publicznego odtwarzania, więc nawet jak kupisz utwór legalnie, to nie masz prawa go grać publicznie!

Tak to wygląda w iTunes: "Produkty iTunes są przeznaczone wyłącznie do użytku osobistego i nie mogą być wykorzystywane przez użytkownika w celach komercyjnych"
 
 
arek2426 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 15
Skąd: Ręczno
Wysłany: 2015-11-25, 13:31   

I chyba właśnie zgadzam się z Wami. Do tego można dodać że taką konsole też można zawsze podłączyć do laptopa a odtwarzacze też są zawsze w gotowości. Chyba idzie to skonfigurować żeby wyrzucać np za pomocą Virtual DJ mp3 na poszczególny player?
 
 
bartek3033 
Zapnę wtyczki



Nagłośnienie: Mackie HD, HK EPX, SRM450
Pomógł: 6 razy
Wiek: 23
Dołączył: 29 Mar 2012
Posty: 577
Skąd: kraków
Ostrzeżeń:
 1/10/11
Wysłany: 2015-11-25, 16:26   

Czasami mi się zdarza zagrać jakąś okolicznościówkę z gramofonów plus dvs i laptop. Pomińmy w tym momencie zakup i kwestię legalności. Co do samej wygody, jeśli masz mp3 to gra się świetnie. Na stabilność nie narzekam, ale dla własnej wygody i bezpieczeństwa, dodatkowy player (nawet taki do racka nie zaszkodziłby). Problem ten rozwiązuje podmiana gramofonów na cd, ale to też wg mnie średnia opcja żeby targać dodatkowo z sobą komputer wtedy. Zwłaszcza że masz pokaźna kolekcje płyt, to cdki z usb które posłuży jako dodatek będzie chyba najlepsze.


dj arq, A zadbana windoza raczej nie ma prawa się posypać :) Zwłaszcza jak wyłączysz internet i wszystkie dziwne aktualizacje
_________________
Wiem. że nic nie wiem - Sokrates
 
 
dj arq 
Stagehand - to brzmi dumnie


Nagłośnienie: 10000
Pomógł: 65 razy
Wiek: 39
Dołączył: 20 Maj 2008
Posty: 737
Skąd: Gorzów Śląski
Wysłany: 2015-11-25, 18:34   

No ja w obecnym lapie mając go 4 lata RAZ przeinstalowałem system, ale wiedząc że zgodnie z prawem Murphy'ego jeśli coś się ma spieprzyć to na pewno się spieprzy wolę spać spokojnie i na lapie szukać utworów, siedzieć na necie ew. zrobić karaoke.
 
 
arek2426 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 15
Skąd: Ręczno
Wysłany: 2015-11-25, 19:15   

Laptop na pewno ułatwia, wiem po sobie, korzystając z VirrualDJ, wklepuje tytuł który bardzo sprawnie jest wyszukany, ale właśnie kwestia tej legalności, niby serwisy twierdzą że ich mp3 jest w pełni zgodne z prawem ale tylko do słuchania w domu, chyba trzeba iść na kompromis tzn dokupić trochę płyt (chyba allegro), mp3 skupić na nośniku usb i zainwestować w jakieś odtwarzacze lub jakąś hybrydę mikser+odtwarzacze w jednym.Dzięki za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogliscie

[ Dodano: 2015-11-25, 20:58 ]
A jeszcze odnośnie samych płyt, z Waszego doświadczenia ile średnio (mniej więcej) trzeba przeznaczyć albo ile płyt kupić w ciągu roku żeby być na bieżąco? Chodzi mi o muzę radiową, disco polo najczęściej graną na urodzinach, balach, weselach, nie interesuje mnie muzyka klubowa. Wiadomo że w ciągu roku hitów takich naj jest zaledwie kilka, tak więc jak ktoś może się podzielić taką informacją byłbym wdzięczny:)
 
 
mitch 
Niczego nie dotykam


Nagłośnienie: 2000
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2015
Posty: 49
Skąd: Pomorze
Wysłany: 2015-11-25, 21:13   

patrząc na rok 2015, ile nowych utworów wydanych w tym roku nadaje się do grania na takich imprezach? 15-20? czyli jak dobrze poszukasz to z 5 płyt. Pamiętaj,ze nie wszytskie płyty na allegro są przeznaczone do publicznego odtwarzania.

[ Dodano: 2015-11-25, 21:15 ]
Showmar napisał/a:


W naszym pięknym kraju za granie z utworów w wersji cyfrowej trzeba zapłacić licencję http://dj.zpav.pl/main/dj_licences - kiedyś to było 2k za rok, teraz nie wiem dokładnie.



nadal jest 2 koła, tylko że netto
 
 
arek2426 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 15
Skąd: Ręczno
Wysłany: 2015-11-25, 21:59   

Tzn chodzi pewnie o naklejke zaiks i klazule na płycie że publiczne odtwarzanie tylko z licencją, coś takego?
 
 
mitch 
Niczego nie dotykam


Nagłośnienie: 2000
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2015
Posty: 49
Skąd: Pomorze
Wysłany: 2015-12-01, 21:55   

cos w ten deseń:)
 
 
arek2426 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 25 Sty 2015
Posty: 15
Skąd: Ręczno
Wysłany: 2015-12-07, 20:13   

Nie zakładając nowego wątku, brat mi przywiezie Gemini dcm 3600, wyrwał to gdzieś za dobre pieniądze. Chce spróbować jak to będzie działać z laptopem, żeby prawidłowo połączyć obydwa kanały z lapkiem potrzebuje chyba jakiegoś interfacu? Albo np jeden odtwarzacz z sluchawkowego a drugi z zewnętrznej karty? Chyba to jedyne możliwości podłączenia konsoli do kompa?
 
 
Adam2568 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 05 Sty 2017
Posty: 1
Skąd: Luboń
Wysłany: 2017-01-05, 14:36   

No ja w obecnym lapie mając go 4 lata RAZ przeinstalowałem system, ale wiedząc że zgodnie z prawem Murphy'ego jeśli coś się ma spieprzyć to na pewno się spieprzy wolę spać spokojnie i na lapie szukać utworów, siedzieć na necie ew. zrobić karaoke.
_________________
http://wyszukajplik.pl
 
 
utowo 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 13 Mar 2018
Posty: 1
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-03-13, 16:03   

moim zdaniem lepszy kontroler !
_________________
Internetowy sklep z meblami
 
 
marana 
Aspirant d/s smyczy

Dołączył: 13 Wrz 2018
Posty: 1
Skąd: Dallas
Wysłany: 2018-09-13, 15:06   

moim zdaniem to jest trudne !
_________________
Jordan Nike
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl