Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Jaki zamiennik neodymowych driverów Sica ?
mustafa 
Niczego nie dotykam



Nagłośnienie: 2kW Active
Pomógł: 1 raz
Wiek: 50
Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 71
Skąd: po sąsiedzku ;)
Wysłany: 2017-01-08, 18:16   Jaki zamiennik neodymowych driverów Sica ?

Koledzy, poszukuję dobrych ale nie za drogich zamienników 1' neodymowych driverów Sica o rozmiarze cewki 1.35 lub większym i wylocie 32x14. Moc 60-80 W. Częstotliwość odcięcia drivera na crosie 1.8kHz. Ponieważ nie siedzę w temacie driverów, prosiłbym o linki do konkretnych modeli i oczywiście porady, który będzie najlepszy. Jeżeli coś z istotnych informacji pominąłem to piszcie. Proszę o pomoc. Sprawa pilna!
 
 
MarekU 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 252
Skąd: Jasło
Wysłany: 2017-01-09, 22:42   

Podaj model tego drivera sica.
Te wymiary wylotu to podałes dla Horna, bo wyloty driverów podaje sie w calach np 1" , 1,4" , 2"
 
 
mustafa 
Niczego nie dotykam



Nagłośnienie: 2kW Active
Pomógł: 1 raz
Wiek: 50
Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 71
Skąd: po sąsiedzku ;)
Wysłany: 2017-01-10, 07:11   

Wylot drivera 1". Model drivera to dokładnie to https://www.amazon.com/Di.../dp/B00L0FWQ6U. Ponieważ mocowanie tego drivera u mnie jest nie typowe to w chwili obecnej poszukuję reconów, mogą być zamienniki. Znalazłem bardzo podobny o identycznych wymiarach ale do JBL http://allegro.pl/cewki-d...6220954783.html Czy wogóle można dopasować inny recon ? Pomóżcie proszę.
 
 
MarekU 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 252
Skąd: Jasło
Wysłany: 2017-01-10, 21:21   

Odnośnik do strony amazon nie działa. Dalej nie wiemy jaki to model i jak wyglada jego nietypowe mocowanie. Majc model można znależc kartę ktalogowa, Sica to nie firma "krzak i tak wogole to sica jest w Polsce dostępna w Box Electronics. Wiec czego by nie zamowić oryginalnego rekona?
Kupując jakąś tam cewunie musisz sie liczyć z tym, ze moze nie pasowć jak trzeba nie mówiąc juz o tym jak zagra.
To co wskazałeś w audio serwis nie Ma nic wspólnego z oryginałem JBL-a, to tanie zamienniki zrobione wiadomo gdzie.
Wiec sporo ryzykujesz, chyba, źe ma byc tylko na sztukę..
 
 
mustafa 
Niczego nie dotykam



Nagłośnienie: 2kW Active
Pomógł: 1 raz
Wiek: 50
Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 71
Skąd: po sąsiedzku ;)
Wysłany: 2017-01-11, 18:51   

Okazało się że nie jest to żadna Sica tylko cholera wie co. W każdym razie to jest dokładnie ten driver https://www.amazon.com/Di...4/dp/B00L0FWQ6U Gdzie to zdobyć ? :/
Ostatnio zmieniony przez mustafa 2017-01-11, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MarekU 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 252
Skąd: Jasło
Wysłany: 2017-01-12, 23:49   

Witam. Wygląda mi to na Monacor-a MHD-152. I jeśli tak : https://www.monacor.com/e.../mhd-152/?r=pdf
zapytaj w Monacor Polska.
Jak wpiszesz w wyszukiwarkę MHD-152/VC, to sporo ci sie tego wyświetli u innych sprzedawców w Polsce a nawet u thomann-a.
Ale ogólnie driverek słabiutki ....
Co to za kolumny, ze tak zapytam z ciekawości?
 
 
mustafa 
Niczego nie dotykam



Nagłośnienie: 2kW Active
Pomógł: 1 raz
Wiek: 50
Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 71
Skąd: po sąsiedzku ;)
Wysłany: 2017-01-13, 20:09   

Marku, baaardzo dziękuję za naprowadzenie. Wydaje mi się że może być to strzał w dychę. Cewki faktycznie wyglądają identycznie. Moje kolumny to Alto PS5. Pisząc driver Sica sugerowałem się starym testem dostępnym tutaj pmp.civ.pl/wp-content/uploads/2014/09/Alto-Litepack-07_2008.pdf Nie wiem jak oni wykonują te testy ale to ewidentne wprowadzanie ludzi w błąd :/ Jak byk tam jest napisane że midbas i driver jest firmy Sica. Ok, zamówię jedną sztukę tego reconu dla sprawdzenia. THNX! :)
 
 
MarekU 
Otwieram już kejsy


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 13 Lis 2006
Posty: 252
Skąd: Jasło
Wysłany: 2017-01-13, 22:27   

No, faktycznie te alto w teście są z Sica i nawet moduł Powersofta.. No ale pewnie sztaby ludzi od szukania oszczędności pracowały na tym, żeby sie wykazać i późniejsze paczki wyposażyli w tańsze przetworniki..
Reguła coraz to bardziej powszechna i nie powinna nas dziwić, ale wymóc szeroko pojętą ostrożność.
Niedawno widziałem paczki Turbosounda z driverami które wyglądem niczym sie nie różniły o bardzo popularnych chińskich driverów z serii HB często stosowanych np. w Alphardach. Przykre, ale prawdziwe.
Oby jak najmniej takich rozczarowań. Chociaż z drugiej strony Chińczyk robi juz naprawdę bardzo dobre rzeczy, pod warunkiem jak sie go pilnuje i nie ma być oszczędnie.
Pozdrawiam.
 
 
mustafa 
Niczego nie dotykam



Nagłośnienie: 2kW Active
Pomógł: 1 raz
Wiek: 50
Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 71
Skąd: po sąsiedzku ;)
Wysłany: 2017-01-14, 08:07   

Midbasy są faktycznie z Sica i moduł Powersofta też się zgadza. Wygląda na to że przyoszczędzili na driverach. Jeżeli by się okazało że Monacory pasują to znaczy że te same drivery z jednej linii produkcyjnej schodzą pod różnymi nazwami, dla różnych firm. I bądź tu człowieku mądry :wink:
Pozdrawiam.

[ Dodano: 2017-01-17, 16:11 ]
Marku, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc! Ten recon Monacora okazał się identyczny i kolumna znów gra jak nowa. Czekam na dostawę drugiej sztuki. Piona!!! :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl