Estradowiec.pl - Nagłośnienie i Estrada - Wortal sprzętu Pro Audio Strona Główna

 Ogłoszenie 
Eventroom.pl

 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Rozdzielnia trójfazowa
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-08, 18:29   Rozdzielnia trójfazowa

Przedstawiam Wam swoją rozdzielnię;

Założenie było proste, trzy osobne fazy, wszystko pod różnicówką, wiem że różnicówka jest czasami wredna, ale wymagam bezpieczeństwa od takiej rozdzielni swojego i wszystkich osób które będą na niej pracować.

Zestaw składa się z:

- Rozdzielni - obudowa, różnicówka 40A, trzy pojedyncze 32A, trzy gniazda 16A, dwa pięciopinowe 32A
- 20 mb kabelka
- 2 rodzaje przejściówek: z starej czwórki płaskiej na 5pin 32A oraz nowej czwórki na 5pin 32A

Poniżej fotki - ocieniajcie.

[ Dodano: 2008-08-08, 18:31 ]
Aha, koszt około 550-600 zł.
_________________

 
 
lo'lek 
Mistrz pionów


Nagłośnienie: 1.5Kw
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 188
Skąd: Olsztyn/Kormoran
Wysłany: 2008-08-08, 23:37   

jaki przewód dales do zasilania owej rozdzielni? i czy ta cena koncowa to razem z kablami liczona? ile kosztuje zmontowanie samej "puszki"

pzdr
 
 
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-09, 02:01   

Cytat:
jaki przewód dales do zasilania owej rozdzielni? i czy ta cena koncowa to razem z kablami liczona? ile kosztuje zmontowanie samej "puszki"

Kabel to 5x2,5.
Cena którą podałem to cena końcowa.
A sama puszka kosztuje około 350 zł. Różnicówka jest mocno droga.
_________________

 
 
lo'lek 
Mistrz pionów


Nagłośnienie: 1.5Kw
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 188
Skąd: Olsztyn/Kormoran
Wysłany: 2008-08-09, 06:39   

a teraz pytanie czemu 3x16A? powiedzmy gdybym chcial zrobic sobie 3x32A? wystarczy dac wieksze bezpieczniki i kabel zasilający? pytam poniewaz dajmy na to taki fidek sciąga chyba troche wiecej niz 16A a gdzies czytalem ze podlączenie np wzmacniacza czy mixera do innej fazy konczy sie przydzwiekiem moze mi to ktos wyjasnic ?! ;]

pzdr
 
 
kajtek_170 
Zapnę wtyczki



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 595
Skąd: Luboń k/Poznania
Wysłany: 2008-08-09, 09:55   

Chyba nie. Zazwyczaj daje się taki system:

L1 Zasilanie lewa strona (wszystkie końcówki + crossy itp.)
L2 Zasilanie mikser + Zasilanie monitory + Scena
L3 Zasilanie prawa strona (wszystkie końcówki + crossy itp.)

I przydźwięków jakoś specjalnie niema... ;)
_________________
Klikaj "Pomógł", to nie boli ;)
 
 
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-09, 11:54   

kajtek_170, ja biorę jedną fazę na nagłośnienie, drugą na oświetlenie a trzecią na pozostałe urządzenia.
_________________

 
 
kajtek_170 
Zapnę wtyczki



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 595
Skąd: Luboń k/Poznania
Wysłany: 2008-08-09, 12:11   

Tez można, to zależy tez jaka duża impreza. Ważne żeby były równo obciążone ;)
_________________
Klikaj "Pomógł", to nie boli ;)
 
 
lo'lek 
Mistrz pionów


Nagłośnienie: 1.5Kw
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 188
Skąd: Olsztyn/Kormoran
Wysłany: 2008-08-09, 15:58   

ahh ok wszystko jasne zobaczymy jak to wyjdzie w praniu(u mnie) a i jeszcze jedno widzialem takie smieszne cuś co sie nazywa przekaznik napięcia(?) jest to konieczne w takiej rozdzielni? gdzies na elce czytalem ze ktos najechal jakiemus naglosnieniowcowi na przewód zasilający czy gniazdo fazowe i wszystko poszlo mu z dymem(czy jakos tak) i gdyby owy naglosnieniowiec mial wlasnie przekaznik napiecia poprostu by się wszystko wylączylo, czy to moze byc prawda i czy takie cudo jest naprawde konieczne w pólprofesjonalnym naglosnieniu?


pzdr
 
 
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-10, 23:17   

lo'lek, wg. mnie przekaźnik napięcia jest zbędny...
Od przepięć, przypadkowych zwarć czy wilgotności jest różnicówka...
_________________

 
 
Anty dj 
Mistrz pionów


Pomógł: 16 razy
Wiek: 25
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 229
Skąd: Jasieniec/k Starachowic
Wysłany: 2008-08-11, 01:44   

to o czym lo'lek pisze to zabezpieczenie przed zanikiem zera. Sytuacja którą opisywałeś była spowodowana przerwaniem/odłaczeniem przewodu zerowego.

Podejrzewam ze to zabezpieczenie kosztuje majatek.
_________________
Szukam pracy-przynieś, wynieś, podłącz, odłącz :) Etat, umowa, na czarno... Byle na scenie i za kase :)
 
 
gekon-bass 
Moderator


Pomógł: 109 razy
Wiek: 32
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 1875
Skąd: Qrnik city
Ostrzeżeń:
 2/10/11
Wysłany: 2008-08-11, 08:26   

generalnie nagłosnienie powinno byc na jednej fazie ze scena... dlaczego :) ???

proponuje experyment: podłączcie pod odzielna faze piec gitarowy i na odzielnej mixerwystarczy wziąć do ręki gitare elektryczna dotknąc strun a nastepnie dotknąc ustami majka, i nastepuje bzzzzz,.... :D

pozdrawiam serdecznie!
 
 
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-11, 23:39   

Cytat:
proponuje experyment: podłączcie pod odzielna faze piec gitarowy i na odzielnej mixerwystarczy wziąć do ręki gitare elektryczna dotknąc strun a nastepnie dotknąc ustami majka, i nastepuje bzzzzz

Sprawdzone w praniu :)

Ale rozdzielka fajna jest, mi wystarczy w zupełności - I jest gitara :)
_________________

 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7218
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2008-08-13, 13:13   

gekon-bass napisał/a:
generalnie nagłosnienie powinno byc na jednej fazie ze scena... dlaczego :) ???
proponuje experyment: podłączcie pod odzielna faze piec gitarowy i na odzielnej mixerwystarczy wziąć do ręki gitare elektryczna dotknąc strun a nastepnie dotknąc ustami majka, i nastepuje bzzzzz,.... :D


....albo gośc ląduje z poparzoną gębusią na urazówce w miejscowym szpitalu GEKON MA RACJE!!!!

A jeszcze jak sie okaże ze nie ma zerowania na scenie bo kabelek "uszkodzony" no to prokurator pewny
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
Anty dj 
Mistrz pionów


Pomógł: 16 razy
Wiek: 25
Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 229
Skąd: Jasieniec/k Starachowic
Wysłany: 2008-08-14, 02:33   

Nie wie ktoś gdzie można kupić takie gniazdka jednofazowe jak w tej rozdzielni są? Na allegro szukałem ale nie ma (albo ja nie znalazłem)
Drogie one są?
_________________
Szukam pracy-przynieś, wynieś, podłącz, odłącz :) Etat, umowa, na czarno... Byle na scenie i za kase :)
 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7218
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2008-08-14, 04:23   

U nas w hurtowni są :razz: Szukaj tu http://www.pce.pl/index.p...id=28&Itemid=88
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
kajtek_170 
Zapnę wtyczki



Pomógł: 20 razy
Dołączył: 30 Kwi 2006
Posty: 595
Skąd: Luboń k/Poznania
Wysłany: 2008-08-14, 20:52   

W każdej większej hurtowni elektrotechnicznej, albo w Leura Merlin lub Castoramie. Pozdrawiam

Ps. na Allegro też są(albo kiedyś były)
_________________
Klikaj "Pomógł", to nie boli ;)
 
 
pawelek 
Noszę już kejsy


Nagłośnienie: niedużo
Pomógł: 4 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2007
Posty: 126
Skąd: ok. Bydgoszczy
Wysłany: 2008-08-19, 08:44   

Rozdzielnia fajna, jednak chciałbym zauważyć, że różnicówka nie chroni przed przepięciami, od tego są ograniczniki przepięc!
Pozdrawiam!
_________________
Jeśli Ci pomogłem kliknij POMÓGŁ ;-)
 
 
kardal 
Estradowiec - oaza spokoju



Zaproszone osoby: 1
Nagłośnienie: Nie lubię poniedziałku
Oświetlenie: Ciemność..widze ciemność
Pomógł: 352 razy
Wiek: 44
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 7218
Skąd: Kraków<ja>Bielsko
Wysłany: 2008-08-20, 21:44   

Zasadniczo masz racje PAwełek Ale sa przypadki że róznicówka wyzwoli ale nie o to biega Generalnie ograniczniki warystorowe albo wyłaczniki nadmiarowe Te pierwsze juz wychodzą z uzycia w takich zastosowaniach natomiast świetnie sie spisuja jako odgromniki Te drugie owszem ale troche kosztuja Kwestia do przemyślenia Pozdrawiam
_________________
Jak i co byś nie realizował to zawsze znajdzie się osoba, która stwierdzi, że zrobi to lepiej. Poproszona o to, by zrobiła to lepiej zostawia to zadanie tobie
 
 
Karol 
Ojciec Założyciel


Zaproszone osoby: 2
Nagłośnienie: HK Audio Esys EPX
Oświetlenie: PixelBary, LedPARy, VMB
Pomógł: 56 razy
Wiek: 26
Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 1842
Skąd: Włoszakowice
Wysłany: 2008-08-30, 20:36   

Więc powiem tak:
Jestem na imprezie właśnie (mam laptopa, w lokalu jest WIFI :P ) i powiem Wam że dobre zasilanie to podstawa !
Jedna faza na wzmaki, druga na światła i sprzęt pracuję całkiem inaczej ! Inaczej - LEPIEJ.
Od dziś nie ruszę się bez trójfazówki !

Poniżej fotki z imprezy !
_________________

 
 
carlo-c4 
Stagehand - to brzmi dumnie


Nagłośnienie: 600 W EVM
Pomógł: 51 razy
Dołączył: 30 Sty 2007
Posty: 773
Skąd: siedlce
Wysłany: 2008-10-26, 13:16   

Admin sorry ale zdjęć nie mogę obejrzeć nie wiem o co biega ? :cry:

A co do tematu to jak panowie podłączacie końce pod jedną fazę , faza zazwyczaj ograniczona jest na 16A a np konkretne końce maja pobór 15 A ( np T.amp 2400 do którego się przymierzam ) i zostaje nam teoretycznie 1 A , wybaczcie słaby jestem z elektryki .
Mocniejsze Fideki mają chyba 16 A a jak zepniemy 3 końcówki jedna na basy , druga na topy trzecia na odsłuchy to mamy spory pobór i chyba spadek napięcia także koledzy jak to zapinacie ?
_________________
Córka WIKTORIA już mixuje
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Qbs. Template theme based on Unofficial modifications.


EventRoom.pl